Načítavam...

Počet herní v meste sa znížil z 37 na 21

Aktuality
Zdieľať:
Počet herní v meste sa znížil z 37 na 21

V roku 2016 sme v Banskej Bystrici evidovali 37 herní a ďalších 29 prevádzok, v ktorých sa dali hrať klasické hazardné hry. Keďže počet herní kontinuálne stúpal, začali sme konať, a to aj napriek minimálnym legislatívnym možnostiam.

Všetky herne sme si zobrali pod prísny drobnohľad a prostredníctvom mestskej polície sme začali vykonávať častejšie kontroly. Týkali sa najmä dodržiavania prevádzkových časov, počtu a výrobných čísel hracích zariadení, licencií a iných oprávnení na prevádzkovanie. Okrem toho príslušníci MsP zisťovali aj to, či sa v herniach nenachádzajú osoby mladšie ako 18 rokov.

V roku 2018 nám legislatíva takmer všetky tieto kontrolné oprávnenia vzala. Keďže počet podnetov na problémové herne v niektorých mestských častiach narastal, s obyvateľmi sme sa snažili naďalej aktívne komunikovať. Je pravda, že štát zvýšil poplatok pre prevádzkovateľov herní a zaviedol register vylúčených osôb, no aj napriek tomu sme mu adresovali niekoľko ďalších podnetov smerujúcich k legislatívnym úpravám a vráteniu kontrolných kompetencií mestám a obciam naspäť.

Veľmi aktívne sme sa postavili aj voči tzv. čiernemu hazardu, ktorý sa začal rozmáhať prostredníctvom kvízomatov. Aktívna spolupráca s novovytvoreným Úradom pre reguláciu hazardných hier priniesla pozitívne výsledky. Hoci evidujeme nižší počet kvízomatov a výrazné kontroly zo strany úradu, situáciu aj v tejto oblasti neustále monitorujeme.

Zároveň sme vďaka aktívnej spolupráci s poslancami mestského zastupiteľstva iniciovali zmeny legislatívy smerujúce voči rozmáhajúcemu sa online hazardu a obťažujúcej reklame. Upozornili sme aj na nárast počtu stávkových kancelárií.

Napriek tomu, že ako mesto máme stále minimálne kompetencie, aby sme mohli rozhodovať o hazarde na svojom území, urobíme všetko preto, aby v Banskej Bystrici nevznikali žiadne nové herné prevádzky. Ale naopak, aby ich počet neustále klesal.

Top